Materiaal

Welke materialen gebruiken wij?

Wij geloven in het hergebruiken en duurzaam upcyclen van anders afgedankt materiaal. Onze producten hebben daarom typische robuuste sporen zoals schroefgaten, deukjes en verkleuringen. Daardoor heeft elk product een eigen, uniek karakter dat geen mens of machine na kan maken.

Steigerhout

De meeste van onze producten maken we van gebruikt steigerhout. Dit hout wordt veel gebruikt in de bouw en heeft daardoor een verweerd, stoer uiterlijk. Denk aan cementresten, een spatje verf of een spijkergat!

We werken ook regelmatig met nieuw steigerhout. Dit hout is onbeschadigd en blank van kleur. Na verloop van tijd vergrijst het hout wel.

Pallethout

Mooi doorleefd pallethout zoeken we uit op kleur en sterkte. Doordat verschillende pallets andere afmetingen en diktes hebben, hebben wij een grote verscheidenheid aan uniek pallethout op voorraad.

Antiek eikenhout

Op aanvraag kunnen wij tafels van antiek eikenhout bouwen. Het hout is gedeeltelijk ouder dan 100 jaar en beschikt daardoor over een stevig en rustiek karakter.

Drijfhout

Regelmatig zijn we aan de kustlijnen van Friesland, Groningen, Ostfriesland en Nordfriesland op zoek naar mooie stukken drijfhout. Na maanden of zelfs jaren op zee hebben deze planken een prachtige vorm en uitstraling gekregen waar wij graag mee werken.

Andere materialen

Naast hout hergebruiken wij veel andere oude materialen, variërend van 40-jaar oude jute tot verfblikken en van een oude machineonderdelen tot trossen en touwen. Het is maar net wat we tegen komen en wat voor ideeën we hebben.

Alle hout is geen timmerhout

We zoeken het hout waar me mee werken zorgvuldig uit. Alles wordt met de hand geschuurd en gezaagd. We bewerken het hout, zeker bij onze meubelen voor binnenshuis, zo min mogelijk met bijvoorbeeld lak om het karakter van het hout te behouden.

Hout is een natuurlijk product en blijft doorleven. De snelgroeiende houtsoorten die wij gebruiken, voornamelijk Grenen (Den) en Vuren (Spar), reageren relatief veel op wisselingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Afhankelijk van de omgeving kan het hout dus krimpen en uitzetten. Ook ontstaan mooi gevormde naden en scheurlijnen, die de sterkte van de meubelen niet aantasten maar juist het natuurlijke karakter van het hout bekrachtigen.

Bescherming van buitenproducten

Bij tuinmeubels raden we aan om een beschermingslaag aan te brengen. Door het aanbrengen van een laagje wax wordt het hout waterbestendig en makkelijker schoon te maken, zonder dat de structuur en originele kleur wordt aangetast. Een tweede matte laag van harsolie voltooit de deklaag. Zo houden ook onze buitenproducten een lange levensduur.